kommunikationsteori

Kommunikation är något vi människor använder dagligen, men hur går det till? I detta blogginlägg tänkte jag berätta lite om det. Allt handlar om hur vi överför information mellan oss människor. 

 För att börja någonstans tänkte jag att vi ska ta och titta på något som heter “Kommunikationsteorin”. Just denna är gjord av Claude Shannon och Warren Weaver. Det är en vanlig modell för hur kommunikation beskrivs.


Kommunikation kräver att det finns en sändare, ett budskap och en mottagare. Sändaren är den person som vill föra fram ett budskap genom att skicka ut det till en mottagare. Ett exempel på detta är om din bästa vän berättar att hon köpt en ny parfym. Då blir din vän sändare och du mottagare av hennes budskap. Om du då svarar din vän, ger du henne en bekräftelse på att hennes budskap nått fram till dig. Detta kallas för feedback. Om ni sedan fortsätter att prata med varandra växlar rollerna som sändare och mottagare mellan er. Då har ni skapat en så kallad tvåvägskommunikation. 

Men, har du någon gång varit med om att den du vill prata med inte lyssnar?

Kanske började dennes telefon ringa eller så var konversationen längre bort intressefångande? Detta kallas enligt teorin för brus, och betyder alltså att något störningsmoment var i vägen för att budskapet skulle nå fram till mottagaren. 

Man kan kommunicera på olika sätt. 

Verbalt - Kommunikation mellan två personer med ord. 

Via kanal - Kommunikation genom tekniska kommunikationshjälpmedel t.ex telefon och radio.

Kanal var ett ord som användes av Shannon och Weaver, idag är det vanligare att man använder ordet medium. 

Det kan finnas hinder på vägen för en bra kommunikation. Detta kallas för kommunikationsstörningar. Några exempel på vanliga störningar man kan stöta på är:

  • Språkhinder

  • Otydlighet 

  • Inlindade budskap

Språkhinder kan till exempelvis vara att någon frågar efter vägen men inte kan språket den andre talar. Då är det svårt att kommunicera och förstå varandra. 

Det kan också vara så att den som vill framföra budskapet är otydlig. Exempel på detta är om man skriver “jag kommer över till dig senare”. Detta gör att mottagaren kan tolka informationen på olika sätt.

Jag tror att vi alla varit med om inlindade budskap. Kanske är du en förälder som läser detta och känner igen det jag kommer skriva nu. Exempelvis att ditt barn vill ha något med försöker undvika själva frågan. Den börjar istället berätta om allt bra den gjort för att “höja chanserna” på att få det den är ute efter. Men i själva verket blir man bara irriterad och vill att personen ska komma till saken.   

Hur kan det se ut när en kommunikation inte blir bra? Jo, häromdagen försökte jag föra fram ett budskap till en klasskamrat. Jag fick då ingen respons. Det visade sig att hen lyssnade på musik. Enligt kommunikationsteorin fanns det ett brus som störde vår kommunikation. En bra kommunikatör hade först gjort mottagaren uppmärksam innan hen började tala. 

Jag tycker att en bra kommunikatör ska vara tydlig och saklig samt lyhörd för feedback.

Vad tycker ni? ❤

 
 

Kommentera här: